Reacties

Hulp bij de zoektochtAls moeder van een dochter met autisme ben ik eigenlijk altijd op zoek hoe ik onze dochter zo goed mogelijk kan helpen zich te ontwikkelen als volwaardig mens. Ik merk dat dat voor mij erg belangrijk is. Het is een manier van leven, die mij ook op de been houdt, die mij hoop geeft. Hoop voor mezelf, maar vooral voor onze prachtige dochter met autisme.


Ruim 10 jaar geleden zijn we gestart met een thuisprogramma en samen met een team van vrijwilligers zijn we begonnen om onze dochter als een prachtig volwaardig mens te zien en te benaderen. Zij weet wat ze wil, maar heeft haar omgeving nodig om het duidelijk te kunnen maken. Juist door dit thuisprogramma werd mij de mogelijkheid geboden om met Christine een stukje samen op te gaan in de zoektocht voor onze dochter. Zij was in die tijd op zoek naar moeders met een autistisch kind, die ook een thuisprogramma deden. Wat een voorrecht!

Onze dochter had, zeker in die tijd, heel veel last van angsten, maar kon ze maar moeilijk aan ons duidelijk maken. Heel soms werd er een stukje van de sluier opgelicht en hoorden we een stroom van woorden, waarin de angsten lagen opgeborgen. Heel naar om dat als ouder van je kind te zien, maar er machteloos bij te staan en niets te kunnen doen. Heel fijn dat iemand als Christine ons pad kruiste!

Tijdens de eerste sessie kon ik nog niets voor onze dochter doen, maar was onze jongere zoon degene, die zich in deze sessie profileerde. De uitwerking van deze ene sessie, waarin ik een stuk van hem mocht verzorgen en helen, was enorm. Van een gesloten kind, dat weinig van vrouwen zoals bv zijn oma en tante, moest hebben werd het een jongen, die veel opener in het leven ging staan en uit zichzelf even op schoot kroop om een knuffel te halen. Ook anderen viel het op in het dagelijkse leven. Een heel bijzondere ervaring om te mogen meemaken! En dat direct na één sessie met Christine!

Voor onze dochter hadden de sessies met Christine niet zo’n zelfde directe uitwerking. Wel verminderden de nachtmerries waardoor we beiden meer rust kregen, Dit was een bevestiging om vooral zo door te gaan. Voor onze dochter was ook het advies van Christine heel fijn. Ze heeft ons doorverwezen naar een collega van haar, die ook helderziend is. Daar vond onze dochter herkenning, kon ze een stukje verder komen voor wat betreft haar angsten en wij konden op die manier weer verder met onze dochter.

Op dit moment, bijna 10 jaar na de eerste sessies met Christine, gaat het goed met onze dochter en zoon en denk ik met warmte en dankbaarheid terug aan de sessies, die ik met Christine mocht doen, dankzij onze speciale dochter. Zonder haar was ik nooit in contact met Christine gekomen. Voor ons gezin is het echt de moeite waard geweest, voor mezelf was het een geschenk dat ik niet graag had willen missen.

Moeder van een inmiddels 18 jarige dochter met autisme.